Kjerringråd mot psoriasis
Psoriasis er en plagsom hudsykdom som rammer rundt 150 000 nordmenn. De røde, skjellende flekkene kan klø, sprekke og være smertefulle – for ikke å snakke om hvordan de kan påvirke selvfølelsen. Mens moderne medisin tilbyr flere behandlingsmuligheter, har våre forfedre gjennom generasjoner utviklet ulike kjerringråd for å lindre plagene. Her deler vi både tradisjonelle og mindre kjente råd som kan hjelpe med å dempe symptomene og forhindre nye utbrudd.
Naturlige oljer mot tørr hud
Tørr hud forverrer psoriasis, og derfor står fuktighet sentralt i mange kjerringråd. Kokosolje er kanskje den mest omtalte, men langt fra den eneste oljen som kan hjelpe. Prøv å massere ren, kaldpresset kokosolje på de utsatte områdene etter dusj eller bad når huden fortsatt er litt fuktig. Dette hjelper å forsegle fuktigheten.
Olivenolје er et annet godt alternativ som har vært brukt i middelhavslandene i tusener av år. Den inneholder antioksidanter og har betennelsesdempende egenskaper. Smør den direkte på de tørre områdene, eller tilsett noen dråper i badekaret for en fuktgivende behandling for hele kroppen.
Et mindre kjent tips er bruken av hampolje. Rik på essensielle fettsyrer, særlig omega-3 og omega-6, kan hampolje redusere inflammasjon og styrke hudens naturlige barriere. Den absorberes også raskt uten å etterlate en fet følelse.
Avokado – mer enn bare pålegg
Avokado er ikke bare god på brødskiva. Knust avokado blandet med litt honning kan lage en utmerket hjemmelaget maske for psoriasisflekker. Både avokadoens fett og honningens antibakterielle egenskaper bidrar til å roe ned betent hud. La blandingen sitte på i 15-20 minutter før du skyller av med lunkent vann.
Et annet kjerringråd er å bruke selve avokadooljen, som er ekstra rik på vitamin E. Den kan påføres direkte eller blandes med litt aloe vera-gel for en ekstra beroligende effekt.
Havregryn – kjøkkenets hudlege
Havregryn har lenge vært kjent for sine hudpleiende egenskaper. Et havrebad kan lindre kløe og irritasjon samtidig som det fjerner løse hudflak skånsomt. Pakk et par håndfuller havregryn i en tynn bomullsklut, knytt den og legg den i badekaret. Klem posen med jevne mellomrom for å frigjøre det lindrende "havremelken".
En mindre kjent variant er å lage en paste av knuste havregryn og litt vann. Påfør direkte på utsatte områder, la det tørke litt, og skyll av med lunkent vann. Dette kan dempe både rødhet og kløe.
Aloe vera – naturens eget plaster
Aloe vera har vært brukt i hudpleie i over 5000 år, og med god grunn. Den ferskt utpressede gelen fra et aloe vera-blad kan påføres direkte på psoriasisflekker for å lindre betennelse og kløe. Hvis du ikke har en plante tilgjengelig, kan du kjøpe ren aloe vera-gel uten tilsetningsstoffer.
For et ekstra kjølende tips, oppbevar gelen i kjøleskapet før bruk. Kulden vil gi ytterligere lindring ved kløe og varme, røde utbrudd.
Eplesidereddik – en sur, men effektiv løsning
Eplesidereddik har blitt et populært hjelpemiddel mot mange plager, og psoriasis er intet unntak. Den hjelper med å balansere hudens pH-verdi og kan redusere inflammasjon. Bland én del eplesidereddik med tre deler vann, og påfør med en bomullsdott på de berørte områdene. La det virke i noen minutter før du skyller av.
Vær forsiktig med å bruke dette på åpen eller sprukken hud, da det kan svi kraftig. Start alltid med en svakere blanding og øk styrken gradvis hvis huden tåler det.
Saltbad – havets legende kraft
Et bad med Dødehavssalt eller vanlig havsalt kan gjøre underverker for psoriasishuden. Saltet hjelper til med å fjerne døde hudceller og redusere betennelse. Tilsett en kopp salt i et varmt (ikke hett) bad og soak i 15-20 minutter. Pass på å smøre huden godt etterpå, da salt kan virke uttørkende.
Et mindre kjent tips er å blande havsalt med litt olivenolje til en skrubb som forsiktig kan brukes på tykkere psoriasisflekker for å fjerne skjell før du påfører fuktighet.
Sollys og D-vitamin – en naturlig medisin
Våre besteforeldre visste det lenge før vitenskapen bekreftet det: sollys kan dempe psoriasis. Moderat eksponering for naturlig sollys (10-15 minutter om dagen) stimulerer kroppens produksjon av D-vitamin, som har en positiv effekt på immunsystemet og psoriasis. Pass bare på å unngå solbrenthet, som kan forverre tilstanden.
I de mørke vintermånedene kan tran eller D-vitamintilskudd være et godt alternativ. Tran har vært et tradisjonelt tilskudd i Norge i generasjoner, og med god grunn – det inneholder både D-vitamin og omega-3-fettsyrer som kan bidra til å redusere inflammasjon.
Kosthold mot betennelse
Et gammelt kjerringråd sier "du er hva du spiser", og dette gjelder spesielt ved betennelsestilstander som psoriasis. Øk inntaket av fettsyrerike matvarer som laks, makrell og sardiner. Disse inneholder omega-3 som kan dempe betennelsesreaksjoner i kroppen.
Gurkemeie har lenge vært brukt i indisk folkemedisin for sine betennelsesdempende egenskaper. Prøv å inkludere fersk eller tørket gurkemeie i maten, eller ta en kopp gurkemeite med litt sort pepper (som øker opptaket) daglig.
Et mindre kjent tips er å redusere inntaket av tomater og aubergine for noen med psoriasis. Disse grønnsakene tilhører nattskygge-familien og kan for enkelte forverre betennelsesreaksjoner i kroppen.
Te som lindrer innenfra
Forskjellige urteteer har vært brukt i århundrer for å lindre hudsykdommer. Grønn te er rik på antioksidanter som kan hjelpe med å redusere inflammasjon. Drikk den daglig eller bruk avkjølt grønn te som et omslag på berørte områder.
En mindre kjent te-variant er løvetannrot-te, som tradisjonelt har vært brukt for å "rense blodet" og redusere hudsymptomer. Den bitre smaken kan mildnes med litt honning.
Stress ned – for hudens skyld
Bestemødre fra alle kulturer har sagt det samme: stress forverrer hudproblemer. Dette er nå bekreftet av forskning, spesielt for psoriasis. Gamle avslapningsteknikker som å strikke, hekle eller drive med hagearbeid kan være like effektive som moderne meditasjon for å redusere stress.
Et annet gammelt råd er å ta et varmt fotbad med lavendel før sengetid. Dette kan både redusere stress og forbedre søvnkvaliteten, noe som er viktig for immunsystemets funksjon og dermed psoriasis.
Moderne alternativer fra apoteket
På dagens apotek finnes det flere reseptfrie alternativer som kan komplettere tradisjonelle kjerringråd. Se etter kremer med salisylsyre, som hjelper med å fjerne skjell og gjør huden mer mottagelig for andre behandlinger. Produkter med melkesyre kan også hjelpe med å eksfoliere forsiktig.
Fuktighetskremer med urea er spesielt effektive for psoriasisrammet hud. Urea i konsentrasjoner på 5-10% hjelper med å binde fuktighet og myke opp tykke, harde hudområder. For hodebunnspsoriasis finnes det spesialsjampoer med tjære eller salisylsyre som kan redusere flassing og kløe.
Når bør du oppsøke lege?
Selv om mange kjerringråd kan gi god lindring, er det viktig å vite når det er på tide å søke profesjonell hjelp. Kontakt lege hvis du opplever et plutselig, alvorlig utbrudd, hvis psoriasis påvirker leddene (psoriasisartritt), eller hvis du har prøvd hjemmebehandling i flere uker uten forbedring.
Oppsøk også lege hvis psoriasis utvikler seg i ansiktet, på kjønnsorganer eller i hudfolder, da disse områdene kan kreve spesialbehandling. Hvis du merker tegn på infeksjon som økt rødhet, varme, hevelse eller puss, er det også viktig å få legehjelp raskt.
Psoriasis kan være utfordrende å leve med, men kombinasjonen av gamle kjerringråd og moderne behandlinger gir flere muligheter enn noensinne for å kontrollere symptomene. Det som fungerer varierer fra person til person, så ha tålmodighet og prøv ulike metoder til du finner det som passer best for deg og din hud.