Kjerringråd.org

Når du trenger kjerringråd til hverdagsproblemer..

Kjerringråd for en bedre økonomisk hverdag.

 

Kjerringråd kan være så mye mer enn hvordan du fjerner ond lukt, blir kvitt kroppslige plager og lignende. Det finnes også en rekke gode kjerringråd for en bedre økonomisk hverdag, med tanke på alt i fra de store økonomiske avgjørelsene, til småting som sparer deg for noen kroner her og der.

 

I denne artikkelen har vi derfor samlet en rekke slike økonomiske kjerringråd, samt generelt gode råd for en bedre hverdag for deg, din familie og dine nærmeste.

 

10 kjerringråd for en bedre økonomisk hverdag.

 

1 - Ikke lån bort penger som du ikke har råd til å tape.

 

Det dummeste mange gjør er å la seg overtale til å låne bort penger til venner og familie. Dersom disse ikke får lån eller kreditter i en vanlig bank, så tyder det på at de ikke er kredittverdige. Det er derfor en stor mulighet for at du aldri får pengene tilbake, selv om både løfter og intensjon er det motsatte.

 

Dette skader ikke bare din privatøkonomi direkte, men det er også særdeles ødeleggende for vennskap eller familiebånd.  Det trenger ikke bare å skade direkte bånd mellom långiver og låntaker, men kan også skade forhold til tredjeparter som står midt mellom partene.

 

Derfor bør du som en hovedregel aldri låne bort penger privat. Dersom du likevel gjør det så må du anse det som penger tapt i det øyeblikket du låner dem bort. Enhver tilbakebetaling må anses som en positiv overraskelse.

 

2 - Sørg alltid for at du har best mulig rente på dine lån.

 

Uansett om det er snakk om omstartslån, boliglån, forbrukslån eller andre lån, så er det mye penger å spare på at du hele tiden er påpasselig med å få lavest mulig rente på ditt lån.

 

For eksempel vil en renteforskjell på 0,5 prosentpoeng på et boliglån på 4 millioner kroner, utgjøre en forskjell på hele kr 20000,- i løpet av ett kalenderår.

 

På forbrukslån og kredittkort er det tilsvarende. Lånebeløpet er gjerne mindre, men samtidig er renteforskjellene større mellom dyre og billigere produkter. Du bør derfor være like prisbevisst på slike lån som boliglånet.

 

3 -Slutt å være lojal mot dine leverandører.

 

Det hører til gamledager den tiden hvor man ble ivaretatt som kunde dersom man var lojal mot sine leverandører. I dag er det dessverre motsatt. Dette gjelder alt i fra banker, forsikringsselskap, strømleverandører, telefoni og internettleverandører samt mye mer. I det øyeblikket de opplever at du er lojal til dem, så vil de sakte men sikkert skru opp prisene gradvis.

 

Forsikringsselskapene er beryktet for å være notoriske til å utnytte lojale kunder. De lokker deg til å bli kunde hos dem med et godt lokketilbud for deretter å skru prisen opp fra år til år. Dette selv om du har vært en skadefri kunde hos dem i mellomtiden, noe som burde tale for det motsatte, nemlig lavere pris på forsikringen.

 

4 - Fyll alltid opp din taxfree kvote.

 

Det er svært dyrt med alkohol og tobakk i Norge. Det er dermed mye penger å spare på å handle dette i utlandet, eller på taxfree butikker på ferjer eller flyplasser i forbindelse med reise.

 

Dette er en mulighet du bør vurdere å utnytte selv om du nødvendigvis ikke benytter slike produkter selv. En god flakse konjakk er for eksempel en glimrende og høyt verdsatt gave i mange anledninger. Selv om du ikke røyker eller snuser, så er muligheten stor for at du kjenner noen som gjør det. Selv om du ikke tar noen gevinst på slikt videresalg, så er det noe som heter at den ene tjenesten er den andre tjenesten verdt.

 

5 - Ta en harrytur.

 

Dersom du bor nærme svenskegrensen, så er det dumt å ikke benytte seg av muligheten til å ta en såkalt harrytur med jevne mellomrom. Dette gjelder spesielt dersom du er storforbruker av produkter med stor prisforskjell slik som tobakk, alkohol, brus og sukkervarer for å nevne noe.

 

Bare husk at det også koster penger å ta en harrytur. Slitasje på bil, bompenger og drivstoffutgifter er ting som må tas med i det totale regnestykket. Så det lønner seg ikke alltid dersom du kun sparer småpenger på handlelappen.

 

6 - Lei ut formuesgoder når du ikke selv bruker dem.

 

Dersom du har en fritidseiendom, så bruker du den sannsynligvis ikke hele sommeren. De fleste nøyer seg med å bruke hytten noen uker hvert år. Det er i dag svært lett å leie ut fritidseiendom på tjenester som AirBnb, så hvorfor ikke tjene noen titusener ekstra i året på dette når du likevel ikke selv bruker hytten?

 

Det samme gjelder dersom du har mulighet til å leie ut deler av boligen din. Ved å leie ut en hybel i egen bolig så kan du skaffe deg en god og stabil månedlig ekstrainntekt, en ekstrainntekt som i tillegg er skattefri dersom du gjør dette riktig.

 

7 - Benytt deg av alle rabattkort og cashbackordninger.

 

Trumf, Coopkort, Æ-appen og cashback ordninger på forskjellige kredittkort kan spare deg noen prosenter på hver handletur. Det er ikke de store pengene hver gang, men i løpet av et år blir det fort tusenlapper. Hvorfor ikke benytte seg av dette, da det uansett ikke koster deg nevneverdig innsats?

 

8 - Reduser ditt forbruk på pengespill.

 

Alt av pengespill, uansett om det er Norsk Tipping eller utenlandske spillselskaper, er i lengden et tapsprosjekt. Når du eksempelvis tipper Lotto, så er det kun 47 % av innsatsene som går tilbake til gevinster.

 

Ja, du kan være ekstremt heldig, men for de aller fleste er pengespill et evinnelig tapsprosjekt. Hvis du likevel synes det er spennende å være med, så spill for minst mulig beløp.

 

9 – Vedlikehold hus og bil regelmessig.

 

Det koster litt å vedlikeholde bil og hus, men hvis du ikke gjør dette så blir det mye dyrere i lengden. Et oljeskift på bilen koster gjerne en tusenlapp, mens et motorhavari koster gjerne hundretusen. Valget bør dermed være enkelt.

 

10 – Bytt strømleverandør.

 

På samme måte som du bør sjekke dine rentebetingelser på lån og prisen på dine forsikringer jevnlig, så bør du sjekke om du kan få billigere strømleverandør med jevne mellomrom. Det er veldig enkelt å bytte strømleverandør. Det er heler ikke umulig at du kan bytte strømleverandør selv om du har inkassosaker eller betalingsanmerkninger.

 

Bare vær oppmerksom på at enkelte av de aller billigste leverandørene opererer med lokkepriser som kun gjelder i en begrenset periode før det får over i dyre avtaler. Hvis du likevel velger disse lokketilbudene så må du passe på å bytte ofte.

 

Husk at «mange bekker små gjør en stor å».

 

Dette gamle ordtaket bør du ikke glemme. Noen kroner spart her og der kan samlet sett gjøre en stor forskjell. Nå er de fleste rådene over alene nok til å gjøre en stor forskjell. Likevel bør du ikke glemme de små tingene i hverdagen. Alt i fra å pante alle flaskene dine, bruke handlenett i stedet for å kjøpe plastpose hver gang, benytte deg av tilbud m.m. vil i lengden bli store summer.

 

Ved å hele tiden være økonomisk bevisst vil du i lengden få en mye bedre privatøkonomi.


Copyrighted content. All Rights Reserved.