Kjerringråd.org

Når du trenger kjerringråd til hverdagsproblemer..

Hvorfor har eddik en så vesentlig rolle innen kjerringråd?

 

Nesten uansett hvilket kjerringråd du kommer over, så innebærer nesten alltid minst ett av løsningsforslaget mot plagen eller problemet, at du skal bruke eddik på en eller annen måte for å løse problemet. Men hva skyldes denne viktige rollen til eddik innen kjerringråd?

 

Er eddik et vidundermiddel mot nesten alt av sykdommer, plager og andre problemer, eller har eddik fått et ufortjent godt rykte i løpet av kjerringrådenes historie, i mangel på dagens moderne løsninger med forskjellige kjemikalier og andre moderne hjelpemidler?

 

Det siste nye innen eddik produkter som i mange tilfeller påstås å være enda mer effektivt enn tradisjonell eddik er eplecidereddik. Eplecidereddik skal angivelig være ekstra effektivt mot kroppslige plager i forhold til tradisjonell eddik.

 

Eksempler på problemer hvor kjerringråd hvor eddik er involvert skal hjelpe:

 

Det er nesten ubegrenset av kjerringråd hvor eddik skal hjelpe. Vi kan nevne følgende alternativer.

 • Eddik skal være effektivt mot ugress.
 • Eddik skal være effektivt til vask av innbrent sot i komfyr ovnen.
 • Eddik fjerner vond lukt i vaskemaskinen.
 • Eddik hjelper mot skadedyr slik som bananfluer.
 • Eplecidereddik skal være effektivt mot sår hals, ved at det gurgles i halsen for deretter å spyttes ut.
 • Eplecidereddik blandet ut i litt vann, som deretter drikkes daglig skal angivelig hjelpe mot det meste av helseplager.
 • Eplecidereddik skal hjelpe mot fotsopp.
 • Dersom du har plagsomme katter i nabolaget som mjauer og okker seg døgnet rundt, så kan det å sette ut en skål med eddik i hagen visstnok gjøre underverker.
 • Eddik skal være et billig vidundermiddel til å pusse vinduer med.
 • Eddik kan brukes til rengjøring av kaffetrakter.
 • I det store og det hele så anbefales eddik til det aller meste innen rengjøring og kroppslige plager. Mange av disse anbefalingene bør du ta med en stor klype salt.

Hva er det som er spesielt med eddik?

 

Eddik er en syrlig blanding fremstilt av vin, fruktblandinger og annen alkoholholdig væske, via en oksideringsprosess, som blir stående og gjære. Det tilsettes gjerne litt mindre mengder av andre syreholdige stoffer for å fremskynde prosessen. Du kan lese mer om fremstillingsprosessen i denne artikkelen hos Store Norske Leksikon.

 

Eddik sin ekstremt syrlige konsistens og resultatene i oksideringsprosessen gjør eddik til et velfungerende oppløsningsmiddel av blant annet fettstoffer. Noe som gjør det nyttig til det meste innen rengjøring og noe som også kan forklare effektene i forhold til kroppslige plager. Det at eddik også er spiselig gjør at det er tilnærmet ingen risiko å bruke dette til hverken renhold eller såkalt innvortes bruk. Det eneste som er viktig er å passe på å ikke svelge ren og sterk eddik da det kan føre til syreskader i munn og spiserør.

 

Vår konklusjon.

 

I motsetning til mange andre kilder til kjerringråd, så er vi i våre kjerringråd litt mer forsiktige med å anbefale eddik til mer eller mindre alt mulig. Når det er sagt så er jo litt av hensikten med kjerringråd å videreformidle gamle råd som har gått gjennom generasjoner, uavhengig av om disse har vitenskapelig dokumentert effekt eller ikke.

 

Vi fremmer derfor gamle kjerringråd om bruk av eddik i tilfeller der dette uomtvistelig er et mye brukt kjerringråd i dag og gjennom historien. Vi vil imidlertid ikke kaste oss på den enorme eddik bølgen hvor eddik anbefales som en løsning på så å si alle problemer og kroppslige plager i vårt moderne samfunn. Vi føler tross alt et lite ansvar for en viss kritisk holdning til enkelte kjerringråd, spesielt når det dreie seg om kroppslige plager og mer alvorlig sykdom.


Copyrighted content. All Rights Reserved.