Kjerringråd.org

Når du trenger kjerringråd til hverdagsproblemer..

Kjerringråd mot brennmaneter

 

Brennmaneter er vel noe av det mer ubehagelige man kan oppnå av smerte uten at man nødvendigvis er i livsfare. Heldigvis er smerten relativt kortvarig og problemet er noe av det man finner svært mange mer eller mindre gode kjerringråd mot brennmateter. De kjerringrådene vi har mot brennmater er listet opp nedenfor.

Forebyggende tiltak mot å bli brent av brennmaneter:

  • Ikke bad i sjøen. Dette må vel være det sikreste kjerringrådet men det er kanskje ikke det du er ute etter. Vær forresten oppmerksom på at det kan finnes rester av brennmaneter i gamle tangrester som er skylt inn på stranden noe som små barn kan oppleve å brenne seg på selv om de ikke har gått ut i vannet.
  • Unngå å bede hvis det er mye brennmater i vannet. Kanskje like selvsagt som foregående kjerringråd men dog like aktuelt fordi de aller fleste som blir brent var klar faren når de hoppet uti.
  • Bruk heldekkende badedrakt eller våtdrakt.
  • Smør deg inn med sol krem. Skal fungerer som et lite beskyttende lag utenpå huden uten at vi vil anbefale å ta sjansen på å hoppe ut i den største brennmaneten bare fordi du har litt sol krem på kroppen. Det skal finnes spesielle sol kremer som er spesielt godt egnet for formålet.


Kjerringråd dersom du har blitt brent:

  • Bli værende i sjøen etter du er brent så sant det ikke er så mye brennmaneter at det medfører risiko for å bli brent på nytt (ikke gni der du er brent da det bare vil gjøre vondt verre). Ikke hold brennstedet stille menn få beveget det i sjøvannet slik at tråder som sitter fast løsner og driver videre i vannet. Ved mye brennmater i vannet kan man eventuelt ta opp vann uten brennmater i en flaske eller bøtte og skylle gjentatte ganger. Når brennstedet er skylt lenge i sjøvann og man føler seg rimelig sikker på at det ikke er mer tråder igjen så kan smerter videre lindres ved å skylle i så varmt ferskvann som mulig, så lenge som mulig. Vær forsiktig så du unngår skålding, spesielt på mindre barn som tåler lavere varme på vannet enn det voksne gjør.
  • Det å smøre på potetmel der man er brent er et gammelt kjerringråd mot brennmaneter for å lindre smerte.
  • Det finnes hjelp på apotek i form av kremer og tabletter med antihistaminer for å dempe smerter og reaksjoner (kan være fornuftig å kjøpe inn i forkant i tilefelle uhellet er ute).
  • Hell urin på området der du er brent er et velkjent kjerringråd. Litt avhengig av hvor du er brent kan du sørge for å urinere på deg selv eller få noen til å urinere på deg. Eventuelt kan du gå veien om å tisse på ei flaske. Dette opplever de fleste som ekkelt og lite aktuelt helt til den dag blir brent og er desperate etter å bli kvitt smerten. Mange mener dette er det absolutt beste kjerringrådet for å lindre smertene når de er brent av brennmanet.


Kontakt alltid lege ved alvorlig forbrenning eller atypiske symptomer. Det samme gjelder dersom den brente lider av kjente allergier med historikk som tilsier atypiske reaksjoner.

Alle kjerringrådene i denne artikkelen er ment som kjerringråd mot brennmaneter som finnes i Norge. På ferie i sydligere strøk finnes det mer hissige brennmaneter som Portugisiske krigsskip og kubemaneter som kan være veldig farlige. Slike brennmaneter skal man være svært forsiktige med og lege må alltid kontaktes dersom man blir brent av slike. Lytt til råd og advarsler fra lokale kjentfolk.


Copyrighted content. All Rights Reserved.