Kjerringråd.org

Når du trenger kjerringråd til hverdagsproblemer..

Kjerringråd mot solbrenthet

 

Vi har vel alle blitt solbrent noen ganger i livet. Det å bli solbrent kan innebære alt i fra å være litt rød i huden uten videre plager til alvorlig solforbrenning som i ytterste konsekvens kan være livstruende. For de aller fleste er imidlertid det å bli solbrent en plagsom hendelse som kan ødelegge flere feriedager og ikke minst vekke frykt for fremtidig kreft.

 

I denne artikkelen har vi samlet flere gode råd for å unngå å bli solbrent. Da har vi råd både mot det å bli solbrent i første omgang samt hva du kan gjøre når du først er solbrent for å lindre og fremskynde helbredelsen.

 

Kjerringråd for å unngå å bli solbrent:

 • Selv om det å smøre seg med solkrem nok ikke regnes som et kjerringråd, så er det et så vesentlig beskyttelsestiltak at vi mener at det må med i en slik artikkel. Med en høy solfaktor i forbindelse med nøye påføring og flere påføringer i løpet av dagen og spesielt etter du har badet er den beste beskyttelsen du kan gi deg selv mot solbrenthet. Her kan du lese mer om alternativer til solkrem.
 • Hold deg i skyggen. Det skal mye til å bli solbrent dersom du har fokus på å holde deg i skyggen gjennom dagen. Husk at småturer innom solen og mens du bader kan akkumulere seg opp i løpet av dagen og totalt sett medføre ganske mye eksponering i direkte sollys likevel. Vær også oppmerksom på at mange parasoller og klær fortsatt slipper igjennom noe UV-stråling selv om det uansett er mye bedre enn å oppholde seg i solen.
 • Beskytt deg med solhatt, heldekkende klær og solbriller. Dette kan i stor grad sammenlignes med å holde seg i skyggen, men i likhet med parasoller kan en del klestyper slippe gjennom en del UV-stråling. Husk at det gjerne gjenstår ubeskyttede områder, spesielt i ansikt og hender som bør beskyttes med solkrem eller på annen måte.
 • Spis mye antioksidanter. Det hevdes at dette kan gi deg litt, men ikke mye mer toleranse for solstråler.
 • Unngå solen midt på dagen når solen er på sitt sterkeste og står høyest på himmelen. Dette er typisk i 12-13 tiden på dagen og en fin tommelfingerregel er at jo kortere skyggen din er jo mer tar solen.
 • Bruk badetøy med innebygd solfilter.
 • Pass på å holde væskebalansen oppe når du er i solen. Dersom kroppen er utørket er det lettere å bli solbrent.
 • Vær ekstra forsiktig første dagen du er i Syden, spesielt midt på vinteren når du kommer likblek fra mørketiden hjemme i Norge.

Kjerringråd for å lindre og begrense skadene når du er solbrent:

 • Den hellige gralen når du først er solbrent er Aloe Vera gel som du smører godt på der du er solbrent. Jo renere Aloe Vera jo bedre. Ikke spar penger på den billigste hvis du først er kraftig solbrent. Aloe Vera kjøler ned og stopper forbrenningsprosessen som kan fortsette selv etter at du har gått ut av solen. Du bør påføre det så fort som mulig når du oppdager at du er solbrent, men det er uansett bedre å gjøre det sent enn ikke i det hele tatt. Påfør flere ganger utover kvelden og jenta dagen etter.
 • Hold deg langt unna solen når du er solbrent helt frem til det er helt lindret. Hvis du er litt brent og ikke klarer å holde deg unna sol og bading neste dag er det ekstremt viktig å smøre deg nøye, holde deg mest mulig i skyggen og beskytte huden på andre måter. Solbrenthet er som et sår som trenger ro for å leges.
 • Ibux, Voltaren, eller tilsvarende antiinflatoriske reseptfrie midler kan både lindre smerter og begrense inflammasjoner når du er solbrent. Bruk dette med forsiktighet og ikke overdriv. Rådfør deg gjerne med lege.
 • Ta en lang dusj i lunkent vann for å lindre ubehag og smerter. Kaldt vann er best, men det vil begrense hvor lenge du orker å holde deg i dusjen. Det kan også kjøle ned og hjelpe litt med restitusjonen av huden som er brent.
 • Du kan også fukte et håndkle med kalt vann og legge på det solbrente området for tilsvarende effekt som en kald dusj.
 • Drikk godt med vann hjelper både mot å bli solbrent i utgangspunktet og er viktig i en restitusjonsfase.
 • En del sverger til eddik eller eplesyreeddik mot solbrenthet som smøres på der du er solbrent i en blanding av vann og eddik, gjerne med en sprayflaske. Vi vil absolutt foretrekke Aloe Vera fremfor dette, men dersom du ikke har tilgang til Aloe Vera kan dette prøves.
 • Det å smøre rømme eller fløte på området som er solbrent er også et gammelt kjerringråd, som nok var et alternativ før Aloe Vera fantes på markedet. Igjen en mulig nødløsning i fravær av Aloe Vera.
 • Tomat eller ketchup er også kjente kjerringråd uten dokumentert effekt. Ketchup som jo er et kombinasjonsprodukt av eddik og tomat kan også prøves, uten at det er en direkte anbefaling fra vår side.
 • I dagene etter at du ble brent og den verste solbrentheten har gitt seg er det viktig å påføre huden fuktighet i form av fuktighetskrem.
 • Vær oppmerksom i dagene etter solbrenthet på tegn på infeksjon der du har vært solbrent. Oppsøk lege om nødvendig.
 • Legg tynne agurkskiver på huden for lindring.
 • Spis rikelig med antioksidanter for å hjelpe kroppen i helingsprosessen.

Selv om solbrenthet normalt er av begrenset art og er noe de fleste av oss opplever fra tid til annen, så kan alvorlig solbrenthet medføre helsefare. Du kan faktisk få andre eller tredjegrads forbrenning av å bli solbrent, og du bør i slike tilfeller alltid oppsøke lege. Det samme gjelder dersom du opplever forvirring, svimmelhet, besvimelse, kvalme kraftig hodepine eller lignende som tyder på alvorlig forbrenning og uttørking av kroppen.


Copyrighted content. All Rights Reserved.