Kjerringråd.org

Når du trenger kjerringråd til hverdagsproblemer..

Kjerringråd mot depresjon

 

Depresjon er en av våre mest vanlige folkesykdommer i verden i dag. Det er mange teorier på hvorfor det er slik, men et moderne stillesittende A4 liv med høye krav til prestasjoner helt fra barndommen av er noe mange peker på.

 

Det er også sannsynlig at vårt moderne liv er så annerledes enn det våre forfedre levde, både med tanke på fysisk aktivitet utendørs, sosiale medier og moderne løsninger, at evolusjonen ikke har holdt tritt med den hurtige utviklingen, slik at vi har en kropp og hjerne som er tilpasset et annet liv enn det vi faktisk lever. Dette kan være en viktig medvirkning til depresjon og angst.

 

NB: Selv om vi i denne artikkelen gir kjerringråd mot depresjon, så er det viktig å poengtere at ved alvorlige symptomer på depresjon, spesielt ved selvmordstanker, er det særdeles viktig å skaffe umiddelbar profesjonell hjelp.

 

Her er noen kjerringråd mot mild depresjon:

 

Tren daglig. Dette er ikke bare et kjerringråd, men er også noe som anbefales av psykologer og leger. Trening bidrar til å frigjøre endorfiner, som er hormoner som gir en følelse av velvære, samt reduserer stresshormoner som kortisol. Trening øker også blodgjennomstrømningen til hjernen, noe som kan øke søvnkvaliteten som er avgjørende for en god mental helse. I tillegg gir trening deg muligheten til å møte andre mennesker, samt å gi deg et mål å jobbe mot. Alt dette bidrar til å gi deg en følelse av kontroll og selvtillit, noe som er viktig for å forbedre depresjonssymptomer.

 

Sov nok og få et sunt søvnmønster. Søvn er en av de viktigste faktorene for å unngå og forbedre depresjon. Vi har tidligere skrevet en egen artikkel med kjerringråd ved søvnproblemer. Gode søvnvaner er avgjørende for å øke humøret og holde depresjon under kontroll. En god natts søvn øker energinivået og kan hjelpe deg med å tenke klarere, løse problemer og behandle negative tanker. Regelmessig søvn kan også hjelpe deg å kontrollere din appetitt, noe som er spesielt nyttig når man prøver å overvinne depresjon.

 

Gå en tur eller gjør en aktivitet ute hver dag. Frisk luft og dagslys, i kombinasjon med fysisk aktivitet kan gjøre mye for å bekjempe en depresjon. Dagslys i seg selv er svært viktig for mental helse og er også vesentlig for god søvn og døgnrytme. Dersom du av ulike grunner ikke kan få nok dagslys så er en lysterapilampe et alternativ selv om det ikke kan konkurrere med dagslys, men er mye bedre enn ingenting. Når sollyset er ekstra sterkt om sommeren hjelper dette også kroppen med å produsere D-vitaminer, noe som også er viktig for den fysiske og mentale helsen.

 

Spis sunt og balansert kost. Usunn kost, typisk mye sukker og annen «drittmat» er ikke bra for hverken din fysiske og mentale helse. Selv om et sunt kosthold alene er viktig for din mentale helse, så har det også betydning at dårlig kosthold kan føre til en kropp som ser usunn ut, noe som igjen alene kan være deprimerende for mange.

 

Gjør en hyggelig ting hver dag. Ved depresjon er det viktig at du ikke isolerer deg alene hjemme. Kom deg ut blant folk og gjør en ting hver dag som du normalt synes er hyggelig å gjøre, selv om du ikke føler for det når du er deprimert. Normalt er du lite motivert når du går ut, men kommer tilbake i godt humør.

 

Ikke være redd for å snakke om depresjonen din. Vi lever heldigvis i en tid hvor det ikke er skambelagt å være deprimert lenger. Til tross for dette ligger det noen gamle fordommer i bakhodet på mange av oss, noe som gjør at mange kvier seg for å fortelle andre om sine mentale utfordringer. Ta sjansen og fortell dine venner og famille at du er deprimert. Du trenger ikke annonsere det over alt, men fortelle det til et lite utvalg av mennesker som du føler deg trygg på. Det hjelper ikke bare å prate om at du er deprimert, men det kan også være greit at omgivelsene er klar over det, slik at de ikke slutter å invitere deg på aktiviteter fordi du sier nei noen ganger på grunn av depresjonen.

 

Unngå alkohol og rusmidler når du er deprimert. Alkohol og rusmidler kan virke som en enkel utvei av depresjon, men det er kortvarig og forsterker problemene i lengden.

 

Gjør nødvendige endringer i livet ditt. Av og til er det konkrete ting som fører til at man blir deprimert. Dette kan være et ulykkelig ekteskap, mistrivsel på jobben eller at du bor et sted du ikke trives. For å komme ut av en depresjon som skyldes slike faktorer er det viktig at du gjør en forholdsmessig endring i livet ditt. Ikke bli værende i en jobb eller et forhold som gjør deg ulykkelig over tid.

 

Hvis depresjonen er langvarig og/ eller kraftig er det viktig at du oppsøker profesjonell hjelp. Normalt er fastlegen den normale førsteinstansen å henvende seg til, men ved mer akutt depresjon hvor det kan være fare for liv og helse, kan det være nødvendig å kontakte legevakten eller ringe 113 hvis det er veldig akutt. Helsevesenet har akutte team som kommer hjem til deg om nødvendig.

 

 


Copyrighted content. All Rights Reserved.