Kjerringråd mot sår hals
Sår hals er en plage som rammer de fleste nordmenn flere ganger i året. Fra den første kriblende følelsen til den skikkelige verkingen som gjør det vondt å svelge - generasjoner av nordmenn har funnet sine måter å lindre plagene på. De gamle kjerringrådene lever fortsatt, overført fra bestemor til barnebarn gjennom praktisk erfaring.
Sår hals kan ha mange årsaker. Oftest skyldes det virusinfeksjoner som forkjølelse, men bakterier som streptokokker kan også være synderen. Tørr luft, røyking, overanstrengelse av stemmen eller allergi kan også gi halsvondt. Uansett årsak søker mange lindring i de velprøvde metodene som har stått sin prøve gjennom tidene.
Gurgling som bestemor lærte oss
Saltvanngurgling har vært førstevalget som kjerringråd i generasjoner. En teskje salt i et glass lunkent vann gurgles i halsen flere ganger daglig. Saltet trekker ut væske fra det hovne vevet og dreper bakterier. Gjenta hver tredje time for best effekt.
Kamillete brukt som gurgling har milde betennelsesdempende egenskaper. Trekk teen sterk og la den kjølne til behagelig temperatur. Gurgle grundig og svelg gjerne litt av teen etterpå. Kamille lindrer og helbreder samtidig.
Honning og sitron i varmt vann er en klassiker. Press en halv sitron og bland med en spiseskje honning i varmt vann. Gurgle først, så drikk resten. Sitronen dreper bakterier mens honningen legger seg som et beskyttende lag.
Varme omslag og innpakninger
Ullsokken rundt halsen var standard behandling i gamle dager. En varm ullsokk, gjerne oppvarmet på ovnen eller med strykejern, surres rundt halsen før sengetid. Varmen øker blodgjennomstrømningen og lindrer smerter.
Potetomslag har dype røtter i norsk tradisjon som kjerringråd. Kok poteter møre, mos dem varme og pakk i et lintøy. Legg det varme omslaget rundt halsen og dekk med et skjerf. Potetene holder varmen lenge og gir dyp, behagelig lindring.
Løkomslag med fett var farmors spesialitet. Stek løkskiver i smult eller grisefett til de er gjennomsiktige. Legg de varme løkskivene på et tøystykke og surr rundt halsen. Lukten er sterk, men effekten god.
Inhalering og damp
Dampbad over gryte har hjulpet mange gjennom vonde halser. Kok opp vann i en gryte, ta den av platen og hold hodet over dampen med et håndkle over. Pust dypt inn gjennom munnen. Dampen fukter slimhinnene og letter slim.
Kamferdråper i varmt vann gir ekstra kraft til inhaleringen. Noen dråper i det varme vannet frigjør kamferens helende damper. Pass på god ventilasjon og hold øynene lukket under inhaleringen.
Einerdamp fra kokte einerbær og kvister har lange tradisjoner. Kok einerbær og unge kvister i vann og inhaler dampen. Dette var særlig vanlig i innlandet hvor einer vokser vilt.
Drikker som lindrer
Varm melk med honning drikkes sakte før sengetid. Melken skal være så varm som mulig uten å brenne. Honningen legger seg som balsam i halsen og virker svakt antibakterielt. Noen tilsetter en klype pepper.
Ingefærte har blitt stadig mer populært. Kok fersk ingefær i skiver i vann i ti minutter. Tilsett honning og sitron etter smak. Ingefærens varmende egenskaper lindrer og bekjemper infeksjon.
Solbærsaft varm var alltid på lur i kjelleren. Hjemmelaget solbærsaft varmes opp og drikkes så varm som mulig. C-vitaminet og antioksidantene i bærene styrker immunforsvaret.
Urter fra hage og mark
Salvie har vært brukt mot halsvondt siden middelalderen. Tygd fersk salvie eller sterk salviete brukt som gurgling flere ganger daglig. Salvie har antibakterielle egenskaper som bekjemper infeksjon.
Timian plukket fra hagen eller kjøpt tørket brukes som te. Trekk teen i ti minutter og drikk varm med honning. Timian løser slim og virker krampestillende på hosterefleksen.
Kongleblomst, også kalt kongslys, har myke blader som lindrer sår hals. Tørk blomster og blader og bruk som te. Dette gamle klosterrådet brukes fortsatt på bygdene.
Mat som medisin
Hvitløk tygges rå for maksimal effekt. Start med et halvt fedd og øk gradvis. Hvitløkens antibakterielle egenskaper er velkjente. For sterk for mange, men effektivt for de som tåler det.
Løksirup lages ved å skjære løk i skiver og strø sukker mellom lagene. La stå over natten og ta en skje av sirupen som dannes flere ganger daglig. Barnevennlig variant av løkens helende kraft.
Pepperrot revet fersk og blandet med honning tas i små doser. Den sterke roten renser bihuler og dreper bakterier. Start med små mengder da den er sterk.
Hvile og ro
Stemmehvile har alltid vært et viktig råd. Ikke hvisk, da dette anstrenger stemmebåndene mer enn vanlig tale. Skriv lapper eller bruk tegn for å kommunisere de verste dagene.
Fuktig luft i soverommet oppnås ved å henge våte håndklær over radiatoren eller sette en bolle vann på nattbordet. Tørr luft forverrer halsplagene.
Høy pute under hodet om natten letter pusten og reduserer hoste. Hevet hode hindrer slim i å samle seg i halsen og gir bedre søvn.
Forebyggende kjerringråd
Skjerf og halstørkle brukes ved første tegn til halsvondt. Hold halsen varm for å øke blodgjennomstrømningen og styrke immunforsvaret lokalt.
C-vitaminrike drikker som nypete og havtornsaft styrker immunforsvaret. Drikk daglig gjennom høst og vinter for å forebygge infeksjoner.
Propolisdråper suges som drops ved første kribling. Bienes forsvarsverk mot bakterier og virus kan stoppe infeksjonen før den får fotfeste.
Når kjerringrådene må suppleres
På apoteket finnes halstabletter og spray som gir rask lindring. Smertestillende og betennelsesdempende medisiner som paracetamol og ibuprofen kan tas ved behov. Halspastiller med bedøvende effekt lindrer akutte smerter effektivt.
Fastlegen bør kontaktes hvis halsvondtet varer over en uke eller kommer med høy feber. Streptokokkinfeksjon krever antibiotika. Hvite prikker på mandlene, hovne lymfeknuter eller problemer med å svelge er tegn på at legen bør konsulteres.
Øre-nese-halsspesialist kan være aktuelt ved tilbakevendende problemer. Forstørrede mandler, kronisk betennelse eller andre strukturelle problemer kan kreve spesialistvurdering. Moderne behandling inkluderer alt fra laserbehandling til kirurgiske inngrep ved behov.