Hodelus er en plage som har fulgt menneskeheten gjennom tidene, og i Norge har vi en lang tradisjon med hjemmelagde metoder og kjerringråd for å bli kvitt de små krypene. Fra barnehage til skolestart får mange familier den ubehagelige beskjeden om luseutbrudd. Mens moderne lusemidler finnes på apoteket, lever de gamle kjerringrådene fortsatt i beste velgående.

Hodelus er små, vingeløse insekter som lever av blod fra hodebunnen. De sprer seg ved direkte kontakt mellom hoder og kan ikke hoppe eller fly. Hunnlusen legger egg, som kalles gnitter, tett inntil hårroten. Disse sitter godt fast og er vanskelige å fjerne. Kløen kommer av lusens spytt når den suger blod, og mange klør seg i hodet før de oppdager selve lusene.

Eddikens makt mot gnitter

Eddik har vært brukt som kjerringråd mot hodelus i generasjoner. Varm opp vanlig husholdningseddik til den er lunken og hell over hodet etter vask. La eddiken virke under et håndkle eller dusjhette i minst en halvtime. Syren løser opp festet til gnittene og gjør dem lettere å kamme ut.

Eplecidereddik blandet med like deler vann er et mildere alternativ. Spray blandingen i håret og la det virke over natten under en dusjhette. Om morgenen kammes håret grundig med lusekam. Gjenta behandlingen flere dager på rad.

Eddikdamp er en gammel metode der hodet holdes over en bolle med varm eddik under et håndkle. Dampen skal kvele lusene samtidig som den løsner gnittene. Pass på at eddiken ikke er for varm og hold øynene lukket.

Oljens kvelende effekt

Olivenolje smøres tykt i alt håret fra rot til tupp. Masser godt inn i hodebunnen og la oljen virke under plast hele natten. Oljen kveler lusene ved å tette luftveiene deres. Om morgenen vaskes håret grundig og kammes med lusekam.

Kokosolje har blitt et populært kjerringråd de senere årene. Den faste oljen smeltes og fordeles i håret. Laurinsyren i kokosoljen skal ha en ekstra gifteffekt på lusene. La virke i flere timer eller over natten.

Rapsolje blandet med noen dråper teatreolje er et annet alternativ. Teatreoljen har antiseptiske egenskaper mens rapsoljen kveler. Bland ti dråper teatreolje i en desiliter rapsolje og masser inn i hodebunnen.

Alkoholens kraft

Brennevin har vært brukt som lusemiddel når annet ikke var tilgjengelig. Hell klar brennevin over hodet og la det virke under plast i femten minutter. Alkoholen tørker ut og dreper lusene. Skyll godt og følg opp med eddikbehandling for gnittene.

Vodka eller annen høyprosentholdig sprit sprayes på håret og dekkes med dusjhette. La virke i tjue minutter før grundig skylling. Metoden er effektiv men kan være uttørkende for hodebunnen.

Hårvann med høyt alkoholinnhold var bestemors hemmelige våpen. Påføres rikelig og masseres inn. Dekk med håndkle og la virke mens du drikker en kopp kaffe. Kam deretter grundig med tettekam.

Varme og kulde

Føner på høyeste varme har blitt brukt for å drepe lus og tørke ut gnitter. Beveg føneren sakte over hele hodebunnen i minst femten minutter. Varmen dreper lusene, men metoden må gjentas flere ganger for å få alle.

Badstue eller sauna er et gammelt finsk-norsk råd. Sitt i badstuen så lenge du tåler og la varmen gjøre jobben. Lusene tåler ikke de høye temperaturene. Kam håret grundig etterpå mens det fortsatt er varmt.

Frysing av luer, kammer og hårspenner dreper eventuelle lus som har forvillet seg dit. Legg tingene i plastpose og la dem ligge i fryseren i et døgn. Dette er et godt supplement til annen behandling.

Naturens egne lusedrepere

Hvitløk moses og blandes med olivenolje til en pasta. Smøres i hodebunnen og lar virke over natten. Lukten er sterk, men hvitløkens antiseptiske egenskaper skal drepe lusene. Vask grundig om morgenen.

Lavendel har vært brukt både som forebygging og behandling. Drypp lavendelolje på kam og børste før bruk. Lus misliker lukten og holder seg unna. Lavendelolje kan også blandes i sjampoen.

Rosmarin kokt til en sterk te brukes som skylling etter vask. Teen helles over hodet flere ganger og masseres inn. Rosmarin skal også ha en uttørkende effekt på lusene samtidig som den styrker håret.

Mekaniske metoder

Våtkamming har alltid vært grunnpilaren i lusekampen. Vått hår med balsam gjør det lettere å kamme ut både lus og gnitter. Del håret i seksjoner og kam systematisk fra rot til tupp. Tørk kammen på hvitt papir for å se hva som kommer ut.

Barbering av håret var det ultimate kjerringrådet når intet annet hjalp. Kort hår gjør det lettere å oppdage og behandle lus. Gutter fikk ofte sommersveis ved luseangrep.

Daglig kontroll og uttynning med neglene var mødrenes tålmodige arbeid. Time etter time brukt på å fjerne gnitter ett for ett. Godt lys og systematisk gjennomgang av hver hårseksjon var nøkkelen.

Forebyggende kjerringråd

Eddikspray i håret om morgenen skal holde lusene på avstand. Bland eddik og vann i en sprayflaske og dusj lett over håret før skolegang. Lusene misliker den sure lukten.

Gelé eller hårlakk i tykt lag gjør det vanskeligere for lus å feste seg. Stramt oppsatt hår i stramme fletter eller knuter gir mindre kontaktflate for smitte.

Teatreolje på nakke og bak ørene virker avskrekkende. Drypp et par dråper på fingeren og gni inn på utsatte steder. Gjenta hver morgen i lusesesongen.

Gamle vaskeråd

Kokvask av sengetøy og klær var standard prosedyre. Alt som kunne tåle det ble kokt i gryte på komfyren. Høy temperatur dreper både lus og gnitter effektivt.

Utlufting i frost var vinterens fordel. Sengetøy og klær ble hengt ut i sprengkulde over natten. Minusgrader tar knekken på alle stadier av lus.

Petroleum på møbler og madrasser var et drastisk råd som heldigvis er gått av moten. Effektivt mot lus, men både brannfarlig og helseskadelig.

Når kjerringrådene må ha hjelp

På apoteket finnes moderne lusemidler som dreper lus effektivt. Permetrin og malation er vanlige virkestoffer. Følg bruksanvisningen nøye og gjenta behandlingen etter en uke for å ta eventuelle nyklekte lus. Lusekammer av metall med tette tinder er mer effektive enn plastversjonene.

Helsesykepleier på skolen kan gi råd og veiledning ved luseutbrudd. De har erfaring med effektiv behandling og kan hjelpe med å spore smitteveier. Noen kommuner tilbyr gratis lusemidler til familier som trenger det.

Ved gjentatte luseangrep eller hvis behandling ikke hjelper, kan fastlegen konsulteres. Reseptbelagte lusemidler finnes for hardfør lus. Legen kan også sjekke for andre hudlidelser som kan forveksles med lus. Allergi mot lusemidler forekommer og krever alternative behandlingsmetoder.