Kjerringråd.org

Når du trenger kjerringråd til hverdagsproblemer..

Kjerringråd for bedre og tryggere privatøkonomi.

 

Kjerringråd og økonomiråd er ikke det første man tenker at hører sammen, men faktisk så kan gamle og gode økonomiråd faktisk være det mest fornuftige den dag i dag. Kanskje med litt innspill fra det moderne samfunnet.

 

«De gamle er eldst» er for eksempel et velkjent ordtak. Det er med andre ord ikke nødvendig at moderne fiffige løsninger med lett tilgang til kapital via kjappe lån og kreditter er fornuftig i lengden. Det samme kan sies om tvilsomme investeringsprodukter med lovnader om skyhøye gevinster, dog med stor fallhøyde.

 

Det er jo allment kjent at det er mye bedre å betale varer og tjenester med penger du allerede har, enn å betale dette med kredittkort eller forbrukslån. Dersom du likevel velger en slik enkel løsning, så bør du i det minste ikke gjøre det dyrere enn nødvendig. Finn rimeligste forbrukslån ved å undersøke litt på internett og sjekk aktører opp mot hverandre på sammenligningssider.

 

Hva er så gamle kjerringråd for en trygg og solid privatøkonomi?

 

Vi kan nevne følgende:

  • Bruk av kontanter gjør det mer oversiktlig hva man har tilgjengelig av penger. Et beløp på konto er for mange mer abstrakt og lettere å bruke opp en kontanter.
  • Aksjer og andre risikofylte investeringer er ikke trygt. Sett heller pengene i banken på høyrentekonto.
  • Det er lurt å eie egen bolig og betale ned gjelden på denne så fort som mulig.
  • Betal alt du kjøper av forbrukerprodukter og kapitalvarer kontant uten å stifte gjeld. Hvis du ikke har råd, så venter du til du får råd. Du må spare før du kjøper.
  • Unngå å ta opp gjeld i så stor grad som mulig og dersom du likevel gjør det må det betales ned så fort som overhodet mulig.
  • Arv er noe du får fra foreldrene dine og forvalter godt, før arven så med tiden overtas av barna dine.
  • Vedlikehold din eiendom og formuesgoder godt. Godt vedlikehold er god økonomi selv om vedlikehold koster penger.
  • Vær alltid forberedt på det verste. Krig og elendighet skjer ofte når du minst venter det. Ha alltid kontanter liggende.
  • Etabler ett kundeforhold til en bank tidlig og forhold deg lojal til denne banken gjennom hele livet.

Mye av ovenstående er fornuftig, men mange vil si at mye er overdrevet forsiktighet og forhåndsregler som tiden har gått ifra. Svært mange mener for eksempel at kontanter er fullstendig avleggs, og at også barn lett klarer å forholde seg til et beløp på konto fremfor kontanter i lommen.

 

På samme måte er aksjer riktignok risikofullt, men dersom man investerer i et aksjefond med lav risikoprofil, så regnes dette som akseptable risiko for dem med en langsiktig spareprofil. I vårt moderne samfunn er det ansett som ufornuftig å ha store beløp stående på sparekonto over lengre perioder. Det er det først og fremst banken din som tjener på. Likevel er det det aller tryggeste, spesielt med tanke på statens innskuddsgaranti. Så et helt dumt råd er det ikke.

 

I dagens forbrukssamfunn er det mye bruk og kast. Selv om bruksgjenstander og kapitalvarer som er produsert i lavkostland som Kina, og dermed har en helt annen pris i forhold til inntekt i forhold til før i tiden, så er det fortsatt fornuftig å ta vare på tingene sine. Enkle ting som å vaske bilen jevnlig, male huset ved behov, lagre hagemøbler og trampoliner innendørs om vinteren, samt foreta annet vedlikehold før det er for sent, er alt tiltak som vil føre til en sunn privatøkonomi over tid.

 

Når det gjelder viktigheten av å etablere et godt og livslangt kundeforhold til en lokal bank, så er dette noe tiden har gått ifra. Dessverre er det mange som har lært dette av sine foreldre og tar dette med seg videre den dag i dag. I vår moderne kyniske hverdag vil personer som følger denne filosofien måtte betale dyrt gjennom et helt liv for å vise en lojalitet som er helt unødvendig.

 

Når du i dag søker om lån og kreditter i banken så bryr disse seg kun om to forhold: Hva kan du stille i sikkerhet for lånet og hvilken kredittverdighet har du?

Historisk lojalitet har tilnærmet ingen betydning lenger. Dette betyr ikke at bankene fortsatt forsøker å sko seg på denne gamle myten og forsøker å formidle viktigheten av å forbli lojal mot dem. Når dagen kommer og du trenger et lån har dette imidlertid minimalt å si i praksis.

 


Copyrighted content. All Rights Reserved.