Derfor opplever vi uvanlige høye strømpriser i 2021
I 2020 opplevde vi et helt år med rekordlave strømpriser, i år er situasjonen helt motsatt.
Gjennomsnittlig spotpris på kraftbørsen Nord Pool var på 11,6 øre per kilowattime i 2020. Det er faktisk den laveste registrerte årsprisen i børsens historie. Årets første halvår så en strømpris på 42,9 øre per kilowattime, mens snittet så langt i andre halvår har økt betraktelig. Normalt utgjør strømmen en tredjedel av samlet regning, ved siden av nettleie og offentlige avgifter.
Hva skyldes det at strømprisene var så lave i 2020?
Grunnen til at strømprisene var så lave i 2020 skyldes god tilgang på kraft sammen med lavere strømforbruk. Store mengder regn, snø i fjellet og svært mye vind ga faktisk en rekordhøy kraftproduksjon i fjor.
2020 er også det varmeste året som noensinne er målt, og derfor brukte langt mindre strøm til oppvarming av bolig. I tillegg var det begrenset med kapasitet på kablene til andre land, det betyr at muligheten til å eksportere overskuddskraft ble redusert.
Kan man forvente en enda høyere strømregning i år?
En husholdning som har et gjennomsnittlig forbruk på 16.000 kilowattimer årlig, har da brukt 2500 kroner mer for strømmen første halvår i år dersom vi sammenligner med 2020 hvor vi opplevde rekordlave priser.
Ser man på forskjeller fra 2019, hvilket var et mer normalt år hva gjelder strømpriser, har man bare brukt noen hundrelapper mer i 2021. Her tar imidlertid ikke regnestykket med ulike områdepriser.
Hvorfor opplever vi en så stor økning i 2021?
Så hvorfor har strømprisene steget til værs i 2021? Jo, dette skyldes at en kald vinter og vår har ført til et høyere forbruk av strøm til å varme opp boligen.
Lite vind og regn har ført til tørre vannmagasiner og generelt dårligere kraftproduksjon. Faktisk er fyllingsgraden i kraftmagasinene 15-20 prosentpoeng lavere enn det som er vanlig for årstiden.
I tillegg har det blitt dyre strømpriser i Europa, dette skyldes blant annet veldig dyr gass og en dobling av CO2-prisen bare det siste året. Da blir også strømprisene i Norge påvirket.
Koster det mye penger for meg dersom jeg velger å ta opp lån for å betale strømregningen?
Med mindre du klarer å skaffe en boligkreditt for å betale regningene dine må du ta opp et forbrukslån for å betale regningene dine. Man kan ikke legge skjul på at dette kan bli kostbart, men det vil uansett være et bedre alternativ enn bunker med purringer og inkassokrav.
For det første har forbrukslån en veldig høy effektiv rente som vil variere avhengig av kredittvurderingen som låntilbyder gjør av deg, i tillegg til lånebeløpet. Det er uansett vanlig at den effektive renten ligger på mellom 15 prosent og 25 prosent.
Kilde: https://lånepenger.no/forbrukslan/
Med andre ord er det viktig at du skaffer deg en så lav effektiv rente som mulig når du skal ta opp lån for å betale strømregningen. Her kan det også være lønnsomt å benytte seg av en anbudsside slik at du får oversikt over de beste tilbudene som er tilgjengelig ute på markedet.
Sammen med den effektive renten har nedbetalingsperioden en stor innvirkning på lånekostnaden. En lengre nedbetalingsperiode utgjør lavere avdrag per måned, men samtidig høyere renteutgifter totalt.